Lietuvos meno galerininkų asociacija

Parodoje „9 dešimt keramikai“ – Lietuvos šiuolaikinės keramikos raidos atspindžiai

Lapkričio 10 d. 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone atidaroma paroda „9 dešimt keramikai“. Švęsdama įkūrimo devyniasdešimtmetį, šią parodą panevėžiečiams pristato Vilniaus dailės akademijos (VDA) Vilniaus fakulteto Keramikos katedra.

Paroda atskleidžia keramikos raidą šiuolaikinės dailės srityje. Nuo indo iki instaliacijos ar performanso – molis, kaip medžiaga, yra naudojamas daugelio menininkų.

Parodos „9 dešimt keramikai“ rengėjai siekia pristatyti keramikos kūrybines galimybes, jas retrospektyviai apžvelgiant per šiuolaikinės keramikos istoriją, tampriai susijusią su studijomis Vilniaus dailės akademijoje, atskleidžiant keramikos būvį skirtingų istorinių tarpsnių metu: keramikos studijos įkūrimas Kauno Meno mokykloje tarpukariu, menininkų raiškos suvaržymai LSSR pokario metais, atšilimo ir perestroikos menas vėlyvuoju sovietmečiu ir 30 metų kūrybos nepriklausomoje valstybėje.

Parodoje pristatomi buvę ir esami VDA Keramikos katedros studentai ir dėstytojai. Dauguma parodos dalyvių – buvusių Keramikos katedros studentų – aktyviai formuoja šiandieninės keramikos veidą, dalyvaudami Lietuvos ir užsienio meno bei dizaino parodose.

Parodos autoriai: Arvydas Ališanka, Rimgailė Dručiūnaitė, Ona Grigaitė, Greta Jančytė, Saulius Jankauskas, Rokas Janušonis, Robertas Reketis, Agnė Šemberaitė, Martynas Margevičius.

Paroda „9 dešimt keramikai“ veiks iki gruodžio 18 dienos. Gruodžio 9 dieną Keramikos paviljone vyks parodą lydintis edukacinis užsiėmimas „Keramikos žiedimo efektai. Kraklė“ (demonstruos VDA Vilniaus fakulteto docentas, meno licenciatas Saulius Jankauskas).

Parodos kuratorius – Rokas Dovydėnas. Projektą „9 dešimt keramikai“ remia Lietuvos kultūros taryba.

Panevėžio miesto dailės galerijos inf.

Nuotraukoje Roko Janušonio kūriniai